I marts 2020 (faktisk kun få timer før Danmark lukkede ned), sad jeg på en båd ud for Panagsama beach, og gjorde mig klar til dagens andet dyk. Jeg havde valgt at rejse til Filippinerne, fordi jeg drømte om en rejse med masser af dykning. Inden rejsen, havde jeg derfor googlet alt om de bedste dykkersteder, og Moalboal blev ved med at havne øverst i søgningerne af en særlig grund.
Sardiner.
Først var jeg overrasket – for hvad var der særligt ved sardiner? Heldigvis blev jeg hurtigt klogere. Jeg læste masser af rejseblogs, hvor andre backpackere fortalte om et fænomen kaldet “sardine run”. Tidligere havde jeg hørt om det i Sydafrika, men de forskellige blogs lovede mig, at det i Filippinerne var mindst lige så godt – hvis ikke bedre.
Et af mine primære mål ved rejsen, var at opgradere mit dykkercertifikat – jeg fik mit Open Water certifikat i 2013, men jeg havde længe gerne ville opgradere det til Advanced, så jeg kunne dykke flere steder. Derfor havde jeg planlagt et par ekstra dage i Moalboal, så der var tid til både undervisning og dykning. Som noget af det første, spurgte jeg min dykkerinstruktør Nils (der trods det danskklingende navn er fra Frankrig) om muligheden for at opleve sardinerne. Heldigvis passede det fint med undervisningen – så vi kombinerede det med det dyk, hvor jeg skulle øve min opdrift.

Turkis blåt vand i lagune ved Coron Filippinerne
Skildpadde på lavt vand på snorkeltur i Moal Boal Filippinerne

Mens vi gjorde ilttanke og dykkerveste klar, udspurgte jeg Nils om sardinerne – for hvis der er noget jeg har lært, er det at du ikke kan aftale en tidsplan med fisk. Jeg var nysgerrig på, hvor gode vores chancer var for at se sardinerne, og spurgte ham om hvor ofte de var ved kysten.
Han smilede muntert, og svarede. “If you don’t see the sardines today, then it’s because you are swimming with your eyes closed.”
Med denne melding var det tid til at hoppe i vandet. Vi dykkede ved en koralvæg, hvor det vrimlede med dyreliv. Vi så massevis af klovnfisk, bittesmå krabber, farvestrålende koraller – men endnu ingen sardiner. Vi svømmede videre langs væggen, mod en mørk sky længere fremme i vandet. Først troede jeg, at det bare var en del af væggen, men så bevægede den sig – og så gik det op for mig! Det var sardinerne!
Millioner af sølvfarvede fisk svømmede omkring os, og dannede en levende mur. Vi dykkede så tæt på dem, at jeg kunne se de enkelte små fisk. De bevægende sig synkront omkring os, som om de udførte en slags dans. Det føltes som at være i en undervandshule. I det samme gik der hul på muren, og en stor, skarptandet fisk strøg forbi mig.

Jeg nåede ikke at se hvilken slags det var – den jagtede forgæves flokken, men sardinerne var lynhurtige.
Alt for hurtigt var mit dyk ovre. Nils foreslog, at hvis jeg gerne ville have mere tid med sardinerne, kunne jeg nemt snorkle fra stranden. Mit hostel var kun 10-15 minutters gåtur fra Panagsama beach, så det passede mig helt perfekt.
Allerede tidlig morgen to dage senere vandrede jeg derfor gennem Moalboal, med min dykkermaske i den ene hånd og GoPro i den anden. Jeg fandt Panagsama beach klemt inde mellem små hoteller og restauranter. Stranden så mindre ud, end den havde gjort fra båden, så jeg blev helt i tvivl – var jeg på det rette sted? Der var kun en håndfuld andre mennesker, men de havde alle sammen snorkler og dykkermasker, så jeg fulgte efter dem i vandet.
Allerede da jeg var i vand til taljen, svømmede de første sardiner omkring mine ben. I sollyset skinnede de som sølvknive, der skar gennem vandet. Jeg tog min dykkermaske på, og lod strømmen føre mig hen over fiskeflokken. Det føltes næsten som at svæve hen over koralrevet. Når jeg lod være med at plaske, kom sardinerne helt tæt på. Selvom der kom flere mennesker til i løbet af formiddagen, var der fisk nok til alle. Stranden er forholdsvis flad, men længere ude er den stejle koralvæg, som jeg havde dykket ved dagen før. Jeg svømmede mest her, fordi der var flest dyr – både sardinerne, men jeg så også to havskildpadder.

mange både i lagune i klart vand El Nido Filippinerne
Skildpadde på lavt vand på snorkeltur i Moal Boal Filippinerne

For mig er sardiner ikke længere bare en lille fisk du kan få på dåse i supermarkedet. Når jeg fortæller mine venner, at sardinerne var en af de bedste oplevelser på min rejse, kan jeg godt selv høre, at det lyder lidt skørt – men jeg lover dig, at det var det! Er du lige så glad for dykning og snorkling som jeg er, kan det klart anbefales at tage afsted til Moalboal og opleve det imponerende sardine run.

Gode råd til dig, der gerne vil opleve sardine run:
• Tag din egen dykkermaske med – alternativt kan du også leje en hos de lokale dykkercentre, men jeg syntes det var rart at have min egen.
• Husk solcreme, og evt. en t-shirt når du snorkler – solen er meget skarp!
• Prøv at bevæge dig så roligt som muligt, når du er i vandet – så kommer fiskene helt tæt på.
• Pas på med at svømme for langt ud – der sejler en masse både i området, så hold dig til stranden og koralvæggen (og husk at kigge op en gang imellem!)
• Medbring så lidt som muligt – jeg havde kun mit GoPro, og det var med mig i vandet. Lad værdigenstande blive sikkert tilbage på hostellet.

 

Q&A

Hvornår er sardinerne i Moalboal?
– Sardinerne er i Moalboal hele året rundt.

Er der et sted hvor jeg kan opbevare mine ting, mens jeg snorkler? F.eks. et aflåst skab?
– Nej – der er kun et lille stykke strand. Lad dine værdigenstande blive på hostellet.

Skal jeg medbringe min egen dykkermaske/svømmefødder?
– Det kan du godt – men du kan også leje begge dele hos de lokale dykkercentre.

Hvad var bedst – at dykke eller snorkle med sardiner?
– Personligt var jeg nok størst fan af dykningen. Det var især fedt at svømme under flokken af fisk, og se dem som en stor globe over mig. Jeg var dog også meget glad for at snorkle, og svømme ind imellem fiskene. Fordelen var her, at jeg kunne komme tættere på, fordi jeg kunne bevæge mig lettere i vandet og svømme i overfladen.

Er der meget dybt?
– Et langt stykke ud i vandet er der ca. 1-2 meter dybt. Længere ude er der en “væg”, hvor havbunden går stejlt ned.

Er der mange mennesker?
– Sardine run er populært blandt turister i Moalboal, og især omkring middagstid er der mange, der snorkler med sardinerne. Hvis du gerne vil udenom “rush hour”, kan du med fordel tage af sted tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen.

Bliver sardinerne fodret af mennesker?
– Nej. Sardinerne i Moalboal er beskyttet af forskellige marinelove, og det er ulovligt at fodre dem – de klarer fint selv at finde mad.

Hvordan kommer jeg hen til stranden?
– På Xplore Lifes rejse til Filippinerne bor gruppen tæt på Panagsama beach – for mig tog det kun 10-15 minutter at gå hen til stranden.
– Er du i Moalboal på egen hånd, og bor udenfor byen, kan du leje en cykel eller tage en tuk-tuk.