Rejs bedre

Rejs med omtanke

Når du skal ud at opleve den store og fantastiske verden. Er det en god ide og tænke på hvordan man vælger og rejse. Verden er et smukt men skrøbeligt sted. Derfor kan det være en god ide på din rejse og se om du kan gøre noget, for at din rejse bliver mere bæredygtig. Det kan være en svær jungle og finde rundt i. Derfor har vi under samlet nogle gode råd til hvad du kan blandt andet kan prøve og gøre på din rejse.

tre damer på et salgsmarked i Bolivia
10 tips til en bedre rejse

Get off the beaten path

Før pandemien var mange populære turist destinationer og attraktioner blevet ofre for hotspots af turister der overrendte stederne. Som rejsende kan du hjælpe med og undgå ”overturisme” ved og springe over nogle turist fælder og gå ”off the beaten path”. Selvom det kan være fristende at besøge nogle af de kendte rejse bucket list mål som alle instagrammer, kan det være mere givende og besøge steder som ikke er turistet. Ofte kan man faktisk blive skuffet når man ankommer til nogle store turistattraktioner da man kan ende med og stå i en stor folkemængde eller stå i kø i flere timer for at få et glimt gennem turistmængden. Hermed ikke sagt at stederne ikke er anbefalingsværdi og besøge, de er jo blevet en turist magnet af en grund. Men måske overveje og udvælge nogle få på sin rejse.

Bushmen på jagt i Kalahari Ørkenen Namibia
Zebra står og græsser på blomster i Solskin i Tanzania

Ansvarligt dyrelivsturisme

Hvis du på din rejse gerne vil ud at opleve dyreliv, er det en rigtig god ide og være specielt opmærksom på hvilke forhold det sker under. Sørg altid for at besøg vilde dyr i deres naturlige omgivelser hvor du kan observere dem. Skal du ud og dykke eller snorkle ved koralrev, så pas på hvor du stiller dig eller sparker med dine finner. At rører ved eller ødelægge koraller kan give enormt stor skade på økosystemet. Koralrev er allerede under stort pres grunder overfiskning af havene og stigende temperaturer. Koralrev forsvinder pt. dobbelt så hurtigt som regnskoven.

Spar på vand og energi

Når du er ude og rejse, er det også en god ide og tænke på at spare på vand og energi. Det er desværre ikke alle lande der har lige så meget godt vand, som vi har i Danmark. Derfor kan det være en god ide og spare på vandet når man er i bad, sluk for Aircondition når man ikke er på værelset, og overveje om man skal sætte et ”do not disturb” skilt på døren af ens overnatningssted for at undgå at der bliver skiftet sengetøj hver dag. Det er små ting som er med til og gøre en stor forskel.

Bangkok city lights by night
to piger ved Rainbow Mountain Peru

Undgå engangsplastik

Hvert år ender 8 millioner tons plastik i havet. Det svarer til en lastbilfuld der bliver dumpet i havet hvert eneste minut, hver dag hele året. Derfor kan det være en rigtig god ide for dig på din rejse og være opmærksom på hvor meget engangsplastik du bruger, og prøve og mindske det bedst muligt. Mange lande har nemlig ikke tilstrækkelig god affaldshåndtering.

Spis lokalt

Det kan være en rigtig god ide og spise lokalt! Det er som regelt altid billigere og bedre for miljøet, da det som reglet er lokalt dyrket mad man bruger. Prøv at handle på lokale markeder hvis muligt.

Chilli i mange farver på market i Laos
Backpacker vinker fra tog i Sri Lanka

Transport

Omkring 8% af verdens kulstofs forbrug kommer fra rejse og turistindustrien. Derfor kan det være en god ide og overveje, hvad man kan gøre for at reducere sit eget forbrug på en rejse. Her kan en ide være og prøve og undgå og flyve mellem destinationer hvis der ikke er langt imellem dem. Grupperejser er også en god ide, for så er man automatisk flere der f.eks. deler pladserne i bilen eller bussen. At flyve på økonomi klassen gør også en stor forskel fremfor at flyve business, da der kan være mange flere på økonomi.

Undgå at opleve dyr i fangeskab

Når du er ude og opleve verden, er det vigtigt og tage stilling til og man vil opleve vilde dyr i fangeskab hvor de bliver brugt som underholdning for os. Det kan være elefant ridning, spækhugger eller delfiner som laver tricks i vandet. Vi mener at det er en klog ide ikke og støtte op om disse ting, da det dyrene hverken har det godt, er i deres naturlige omgivelser, eller er ment til og skulle lave disse tricks for vores glæde.

Sø Løve under vandskorpen på Galapagos
Glad dykker i Mexico Cancun

Brug mindre solcreme når du er i vandet

Hvis du på din rejse skal ud og bade/snorkle/dykke, er det vigtigt og overveje om man kan finde et alternativ til solcreme. Der findes skadelig stoffer i næsten alle solcreme, som når du går i vandet kan være med til og skade både koraller og fiskelivet. Derfor kan du være med til og gøre en stor forskel for livet i havet ved og begrænse eller ikke bruge solcreme når du befinder dig i vandet.  
Skal du ud og snorkle eller dykke kan du med fordel tage en T-shirt / rashguard eller lign. på, i stedet for solcreme. 

Respekter lokale samfund

På en rejse kommer du ud og møder nye kulturer, og måder at leve på. Grib muligheden for at få udvidet din horisont ved og omfavne og opsluge den lokale kultur. Hvor end du rejser hen, så husk på at du besøger andres hjem. Gør dit bedste for at efterlade stederne som du fandt dem, eller bedre. Så fremtidige rejsende kan få samme oplevelse som dig.

Gruppe smilende børn på Bali Indonesien
Ældre teplukker i markerne på Sri Lanka

Brug dine penge lokalt

Støt lokalt. Mange samfund er afhængige af turismen, og det har kunne mærkes under pandemien. Prøv og stræb efter på din rejse at spise på lokale restauranter eller køb krydderier af lokale farmer. Hvis du køber en pakkerejse så prøv og prioriter en rejseudbyder der bruger lokale udbydere og er med til og støtte op om det lokale.